Festival Polička Jazz

sobota - 19.04.2008 ( 12. ročník )

19.00 - Tylův dům, Polička

< zpět | fotogalerie >

APOLLON QUARTET (CZ)
http://www.apollon.quartet.cz
Pavel Kudelásek (housle), Radek Křižanovský (housle), Pavel Ciprys (viola), Pavel Verner (violoncello)

Pražské komorní kvarteto zahájilo koncertní činnost v roce 1993 a od té doby si získalo respekt a široký okruh příznivců různých hudebních žánrů. Ve snaze přilákat větší okruh posluchačů na své koncerty zařadilo kvarteto Apollon do svého repertoáru vedle klasických děl také skladby jazzové. Ve vynikajících a velmi originálních úpravách tak můžete slyšet skladby předních jazzových autorů a interpretů (Chick Corea, Miles Davis, Leonard Bernstein aj.). Kvarteto Apollon spolupracuje též s řadou českých skladatelů, kteří komponují svá díla právě pro Apollon, a to jak v oblasti klasické hudby, tak v oblasti jazzu (K. Růžička, E. Viklický, V. Eckert). Jazzový repertoár kvarteta je zaznamenán na dvou CD Apollon in Jazz a A Night in Tunisia.

EMIL VIKLICKÝ TRIO (CZ)
http://www.viklicky.com
Emil Viklický (piano), František Uhlíř (kontrabas), Laco Tropp (bicí)

Emil Viklický (1948) je bezpochyby jednou z nejvýraznějších postav naši hudební scény. Tento přední jazzový pianista a hudební skladatel, leader mnoha souborů, absolvent prestižní Berklee College v USA a organizátor jazzového dění přesáhl svým syntetickým přístupem již dávno hranice jazzu. Vedle nahrávek s předními světovými jazzmany (J. Newman, S. Robinson, J. Williams aj.) a snah o fúzi folklóru s jazzem (album V Holómóci městě, spolupráce s Hradišťanem) se věnuje také soudobé hudbě a složil operu Faidra. Uplatnil se i na poli vážné a filmové hudby (Krajina s nábytkem). V 70.letech hrál v Jazz Sanatoriu, jazzrockovém Energitu, orchestru SHQ Karla Velebného a v Super Quartetu s Jiřím Stivínem. V současnosti vystupuje především spolu s Františkem Uhlířem a Laco Troppem v Triu Emila Viklického.

DAVID DORŮŽKA /JOSEFINE LINDSTRAND QUARTET (CZ/SWE/PL)
http://www.daviddoruzka.com
http://www.josefinelindstrand.com
Josefine Lindstrand (zpěv), David Dorůžka (kytara), Michal Baranski (kontrabas), Lukasz Zyta (bicí)

Spolupráce vynikajícího českého kytaristy Davida Dorůžky a švédské zpěvačky Josefine Lindstrand trvá od roku 2002, kdy se oba setkali na turné projektu Swinging Europe, vedeném legendárním anglickým pianistou a skladatelem Django Batesem. Vystoupení na festivalu v Poličce je součástí turné konaného při příležitosti vydání společného alba Silently Dawning. Špičkovou rytmickou sekci zajišťují hudebníci z Polska, kontrabasista Michal Baranski a bubeník Lukasz Zyta (oba jsou známí ze spolupráce s Tomaszem Stankem, Agou Zaryan nebo Michalem Tokajem). Převážná většina repertoáru kvartetu pochází od obou hlavních protagonistů, ale jsou zde zahrnuty i skladby převzaté z popové oblasti (Björk, Joni Mitchell), jazzové evergreeny či švédské lidové balady. Hra kvartetu je dynamická a citlivá, je pevně zakotvena v jazzové tradici, ale přitom se nebojí experimentů a přechodů k jiným žánrům současného hudebního světa.

TAKIN’ OFF (CZ)
http://www.takinoff.cz
Tereza Černochová (zpěv), Henry D (rap), Jakub Klár (flétna), Patrik Spinek (trumpeta), Matouš Kobylka (tenorsax), Jan Jirucha (trombon), Petr Holovský (barytonsax), Ondřej Fišer (kytara), Jan Plíšek (klávesy), Jaroslav Pokorný (bass), Jaromír Čížek (bicí)

Takin´Off začali pod tímto názvem vystupovat v roce 2000. Základem kapely je kromě rytmické sekce na dnešní dobu zcela výjimečná pětičlenná dechová sekce (tenorsax, barytonsax, trombon, trumpeta a flétna). Většina hudebníků absolvovala konzervatoř Jaroslava Ježka a prošla řadou kapel ( Skyline, Colorfacrory, Laura a její tygři, Forbident Fruits aj.). Na scéně obvykle dominují zpěvačka Tereza Černochová a scatující raper Henry D. Hudební styl je možné charakterizovat jako syntézu jazzu, soulu a funku. Na repertoáru najdeme kromě vlastních i skladby od Jamese Browna nebo Milese Davise. Takin´Off nejčastěji vystupují v pražských jazzových klubech , ale v současné době stále více účinkují i mimo Prahu. O jejich kvalitách svědčí i fakt, že ke spolupráci je přizvali například i Richard Müller nebo Michal Pavlíček.
 

webhosting Coma s.r.o | jste náš návštěvník