Festival Polička Jazz

pátek - 18.04.2008 ( 12. ročník )

19.00 - Tylův dům, Polička

< zpět | fotogalerie >

X’TET BRUNO REGNIER (F)
A. Besson, G. Tamisier (trubka a křídlovka), P. Desmoulins, J. L. Pommier (pozoun), P. Rousseau (tuba), O. Themines (klarinet), A. Challeat (flétna a pikola), J. B .Rehault (saxofony), S. Rifflet (saxofony, klarinety, flétny), P. Durand (kytara), Kit Le Marec (vibrafon), N. Maiheux (kontrabas), N. Larmignat (bicí), B. Regnier (vedoucí)

Orchestr byl založen v roce 1997 a jeho repertoár tvoří převážně původní skladby Bruno Regniera. Je to repertoár zamýšlený pro silné individuality, skladby ponechávají hráčům velký prostor pro improvizaci. Bruno Regnier se věnuje historii i současnému jazzu. Vytvořil cyklus „Velcí skladatelé“, ve kterém postupně představil Gila Evanse, Charlese Minguse, Duke Ellingtona či Theloniuse Monka. Nahrávkám „Paris-Calvance“ z roku 2001 a „Variations altérées“ z roku 2003 byla udělena řada ocenění od magazínů Jazz Magazine a Jazzman. Soubor nám představí svůj nový program „Suite…“ Nalezneme tam prvky folklórní hudby v napůl komorním a napůl jazzovém ovzduší v živé, hravé a nápadité kompozici.

PETR ZELENKA QUARTET (CZ/F)
www.myspace.com/petrzelenka
Petr Zelenka (kytara), Olivier Zanot (saxofony), Yoni Zelnik (kontrabas), Karl Jannuska (bicí)

Petr Zelenka žil v letech 1998–2003 v Praze a spolupracoval s řadou významných českých i zahraničních jazzových hudebníků (Najponk, Y. Sanchez, M. Bayle, P. Dvorský, D. Dorůžka aj.). V roce 1999 obdržel první cenu na soutěži Junior Jazz v Ústí nad Labem. Od roku 2003 působil 5 let v Paříži, kde doprovázel celou řadu umělců. V současné době žije v České republice a hraje s novým seskupením českých jazzových hudebníků. Začátkem roku 2008 nahrál nové CD společně se třemi přáteli, se kterými spolupracoval v Paříži. Všichni jsou velmi zkušení a úspěšní jazzoví muzikanti a v současnosti s nimi absolvuje řadu koncertů na evropských jazzových festivalech, mimo jiné také v Poličce. Repertoár Petr Zelenka Quartetu je tvořen vlastními kompozicemi inspirovanými současným jazzem, vážnou i populární hudbou. Je však ovlivněn také folklórní a indickou klasickou hudbou. „Myslím, že nové směry v jazzu vznikaly vždy asimilací něčeho, co do něj předtím nepatřilo. Něčeho, co je mimo jazzovou tradici, ale co je čerstvé a plné možností“, říká Petr Zelenka.

JANA KOUBKOVÁ QUARTET (CZ)
http://www.janakoubkova.cz
Jana Koubková (zpěv), Ondřej Kabrna (piano), Jan Tengler (kontrabas), Jan Dvořák (bicí)

Jana Koubková patří k předním osobnostem českého jazzu, kterému se věnuje od roku 1975. Daří se jí i jako skladatelce písní a filmové hudby, založila festival Vokalíza, má svůj pořad v rozhlase, učila na konzervatoři. Má za sebou spolupráci s Jazz Sanatoriem, Jazz Half Sextetem nebo Jazz Q Martina Kratochvíla. Byla častým hostem bigbandů Karla Vlacha, Gustava Broma, JOČRu, Felixe Slováčka a dalších. Prošla různými styly od blues, swingu přes mainstream, bebop, jazzrock, latin, free jazz až po world-ethno a fusion. Výborně ovládá scatové zpívání a improvizaci. Založila vlastní soubory (Hot Tety, Horký dech, Tandemy), spolupracovala s řadou našich i zahraničních významných hudebníků (L. Hulan, M. Pavlíček, A. Vitouš, A. Takase, D. Kennedy aj.). Kromě hudby také publikuje, píše fejetony, poezii, vydala dvě knížky, pořádá happeningy a workshopy Každé její vystoupení má punc originality, smysl a cit pro dané prostředí. Doprovodnou akcí festivalu bude její dopolední koncert pro studenty, kterým připomene některá slavná jazzová jména, popovídá o různých stylech, scatu, improvizaci, ale hlavně je bude bavit hudbou.

JAN FABRICKY OVERT ACT (SK/D/GB/CH)
Jan Fabricky (bicí), Stefan Rademacher (basa), Carl Orr (kytara), Andreas Renggli (klávesy)

Jan Fabricky (1964) pochází z Bratislavy, od jedenácti let studoval hru na bicí, působil v různých hudebních formacích (Meeting, Nervy, Demikat aj.), byl mimo jiné členem Orchestru slovenského rádia a televize, hrál v kapele Petera Lipy. V roce 1989 odešel do švýcarského Bernu, kde se velmi rychle etabloval. Spolupracoval zde s řadou muzikantů (O. Kuster, B. Sheppard, A. Fisbacher aj.), vytvořil projekt s africkým zpěvákem M. Cabalou, s polskými hudebníky podnikl turné po východní Evropě. V roce 1994 odešel studovat do Los Angeles. Zde ho ovlivnilo několik renomovaných perkusionistů ( J. Porcar, R. Humprhry, E. Torr), školu absolvoval jako Student roku. Mimo jiné založil kapelu Generator, s kytaristou M. Antoinem absolvoval turné po USA, s tureckým zpěvákem S. Erenerem nahrál album Gibi. Po návratu do Švýcarska v roce 2002 vyučuje na jazzové škole v Bernu, pokračuje ve spolupráci s evropskými hudebníky a zakládá kapelu „J. F. Overt Act“, se kterou se představí na festivalu v Poličce.

 

webhosting Coma s.r.o | jste náš návštěvník