Festival Polička Jazz

pátek - 20.04.2007 ( 11. ročník )

20.00 - Tylův dům, Polička

< zpět | fotogalerie >

FACING WEST TRIO (CZ/SWE)
http://jarnemec.com/fw3
Rudy Horvat – kytara, kytarový syntezátor
Ulf Gjerdingen – basová kytara, kontrabas
Tomáš Mohr – bicí nástroje, percussion

Jazzové Facing West Trio z Ostravy si získalo pověst výborné kapely, která zcela přirozeným způsobem spojuje hráčskou virtuozitu s obrovským přívalem energie a promyšleným tvarem jednotlivých skladeb. Tato mezinárodní kapela hraje převážně moderní jazz a fusion. Až na výjimky hraje výhradně vlastní skladby, jejichž autorem je kytarista Rudy Horvat. V jejich hudbě se prolíná moderní a alternativní jazz s prvky rocku i latinskoamerické hudby. Různorodost skladeb je také dána tím, že více než třetina repertoáru je akustická. Tím vzniká jak stylová, tak i zvuková mnohobarevnost jejich úspěšných koncertů v jazzových klubech i na velkých festivalech. Své první CD trio natočilo v únoru 2003, druhým CD je deska s názvem Long The Way To Back z roku 2004, na které je osm vlastních skladeb. V Poličce se skupina představila v roce 2006 úspěšným vystoupením na Jazzovém večeru v Divadelním klubu.


AGA ZARYAN featuring DAVID DORŮŽKA (PL/CZ)
http://www.zaryan.com/
Aga Zaryan – zpěv
David Dorůžka – kytara
Michal Tokaj – piano
Michal Baranski – kontrabas
Lukasz Zyta – bicí

Zpěvačka Agnieszka Skrzypek (Aga Zaryan) reprezentuje vrchol polského jazzového vokálu. Po hudebních studiích v Polsku a vítězství na Mezinárodním festivalu jazzových zpěváků v Zamošči odjíždí v roce 1998 do USA, kde spolupracuje s řadou významných hudebníků. Po návratu v roce 2000 začíná spolupráci s pianistou Michalem Tokajem, v roce 2002 vychází její vysoce ceněné debutové album My Lullaby, které bylo nominována polskou Akademií na Jazzové album roku. Aga Zaryan vystupovala v řadě klubů a na festivalech v Polsku, Velké Británii, USA, Izraeli i v České republice. V letech 2004 a 2005 byla čtenáři časopisů Jazz Forum a Jazz Top vyhlášena nejlepší jazzovou polskou zpěvačkou. Její poslední CD nese název Picking Up the Pieces.
David Dorůžka (1980) je mimořádně talentovaný kytarista, který již ve čtrnácti letech účinkoval s předními jazzovými hudebníky. V roce 1995 mu byla Českou jazzovou společností udělena cena Talent roku, účinkoval na oceněných deskách (Karel Růžička – You Know What I Mean, nebo Jaromír Honzák – Earth Life). V letech 1999 až 2002 studoval Berklee College of Music v americkém Bostonu, kde získal vedle plného stipendia také několik významných ocenění, např. Jimi Hendrix Award. V New Yorku natočil CD Hidden Paths, oceněné Českou akademií hudby jako Album roku 2004 v kategorii Jazz&Blues. David hrál na významných festivalech v USA, Kanadě a v mnoha evropských zemích a spolupracuje s celou řadou významných hudebníků. V současné době působí ve Francii.

JIŘÍ STIVÍN & CO JAZZ SYSTEM (CZ)
http://jiri.stivin.cz/
Jiří Stivín - flétny, saxofon
Jaroslav Šindler – kytara
Zdeněk Tichota – basa
Michal Hejna – bicí

Jiří Stivín představuje tři desítky let jednoho z nejsvéráznějších aktérů české hudební scény. Studoval na pražské FAMU, ale po absolutoriu se začal věnovat výhradně hudbě. Studoval na Royal Academy of Music v Londýně a skladbu na pražské AMU. S jazzovým děním je Stivín spojován svým účinkováním např. v Jazz Q Martina Kratochvíla, SHQ Karla Velebného, v JOČRu, bigbandu Václava Zahradníka, v Tandemu Stivín & Dašek nebo Pražském bigbandu Milana Svobody. Nahrál více než 40 desek, za zmínku stojí mimo jiné jeho spolupráce s Pierrem Favrem (Výlety, 1981) nebo s Tonym Scottem (Rozhovory, 1981). Vedle jazzu Stivín interpretuje hudbu středověku, renesance a baroka. Věnuje se komponování a improvizované hudbě, přičemž vedle saxofonů, klarinetu a příčných fléten používá také flétny zobcové, lidové píšťaly a různé elektronické přístroje. Jako sólista koncertuje s renomovanými hudebními tělesy, řídí vlastní soubory Collegium Quodlibet a Jiří Stivín & Co Jazz System. Je členem European Jazz Ensemble. Přes deset let má v každé koncertní sezóně Pražského symfonického orchestru FOK cyklus koncertů pod názvem "Flétny všeho druhu". Jiří Stivín je autorem mnoha skladeb pro různé formace, scénické a filmové hudby. V roce 1997 byl již podruhé nominován na cenu Český lev a získal Českou výroční hudební cenu v kategorii jazz.
 

webhosting Coma s.r.o | jste náš návštěvník