Festival Polička Jazz

sobota - 23.04.2005 ( 9. ročník )

19.00 - Tylův dům, Polička

< zpět | fotogalerie >

VASIL HADŽIMANOV BAND (Srbsko)
Vasil Hadžimanov - klavír
Vlada Samardžić – baskytara
Sardan Dunkić – bicí
Bojan Ivković - perkuse

Mladá srbská skupina, kterou spojuje jazz, balkánské tradice, funk, world music, rock, techno a pop. Líder, klavirista Vasil Hadžimanov (1973), je významná osobnost balkánského jazzu. Vystudoval klavír na Berklee College Of Music v Bostonu, potom působil v New Yorku jako hudebník a studiový programátor klávesových nástrojů. Po návratu domů sestavil Vasil Hadžimanov Band. Skupina vydala dva alba a získala domácí prestižní ocenění (nejlepší debut, nejlepší album). Spolupracovala s mnoha významnými domácími i zahraničními hudebníky (mj. s houslistou Nigelem Kennedym).

TRIO (Chorvatsko, CZ)
Darko Jurkovič - kytara
František Uhlíř - kontrabas
Jaromír Helešic - bicí

Toto trio patří v současnosti k tomu nejlepšímu, co můžete dnes v Evropě slyšet. V 15 letech objevil Darko Jurkovič hru na kytaru a jazzovou hudbu, která mu učarovala. Jeho vzory a inspirací mu byli např. K. Jarrett, P. Metheny, S. Jordan, který ho fascinoval kytarovou technikou „two hand tapping“. Tato technika připomíná hru na klavír,kdy se člověk strun na kytarovém hmatníku dotýká oběma rukama tak, jako by hrál na klavír. František Uhlíř je jeden z nejlepších evropských hráčů na kontrabas. Vystupoval na koncertech a festivalech po celé Evropě, na Kypru, v Izraeli, Kanadě a ve Vietnamu. Jaromír Helešic žije od konce 60 let v Praze, kde působil v různých jazzových formacích (Jazz Half Sextet, Jazz Nova) než zakotvil ve skupině kontrabasisty L. Hulana Jazz Sanatorium. V 70. letech se stal jedním z nejlepších a nejžádanějších hráčů na bicí nástroje u nás. Vystupoval s různými hudebními projekty po celé Evropě, Indii a v zámoří.

0-58 (PL)
Krystyna Stańko - zpěv
Maciej Grzywacz – kytara
Cezary Paciorek - akordeon
Piotr Lamańczyk - kontrabas
Maccin Jahr - bicí

Skupina 0-58 byla založena v r. 2000. Své první album „Do_Dziesięciu“ nahrála již v roce 2001 a bylo oceněno jako Jazzové album roku 2002. Kapela koncertovala mj. v Berlíně, Hamburku, Bukurešti a Stockholmu.

KAREN CARROLL (USA)
Karen Carroll se narodila v r. 1958 v Chicagu. Její matka, zpěvačka a textařka Jeanne Carroll, ji angažovala ve své kapele již ve 14ti letech jako kytaristku. V 18ti letech začala vystupovat jako profesionální zpěvačka a pracovala s umělci jako Katie Webster, Albert King, Billy Branch, Charlie Love a další. Zpívá teplým, silným hlasem nejenom vynikající blues, ale také gospel, jazz, dixieland a soul.

webhosting Coma s.r.o | jste náš návštěvník