Festival Polička Jazz

3. ročník festivalu Polička Jazz

< zpět

Poličští dobře vědí, jak důležité je mít Petera Lipu 
(Polička jazz 1999)

Pokud se někdo pouští do organizování jazzové sešlosti, určitě by měl zajít pro radu k pořadatelům festivalu Polička jazz 1999, byť by ona rada asi byla stručná: „Je důležité mít Petera Lipu!“. Právě jeho dramaturgie proměnila dvoudenní muzicírování v malou encyklopedii jazzu. Skvěle ozvučený hudební sál Tylova domu slyšel suverénní hlas Ládi Kerndla s jazzovými přáteli v nestárnoucích standartech, bluesrockové trio René Lacko Band a odvazovou klauniádu z Uher, s níž přijel Budapest Ragtime Band. Polští New Bone představili sofistikovaný jazz evropské úrovně. Velkokapelové blues je v Čechách unikum a pražská parta Šavle meče to umí. Foukací harmonika Ondřeje Konráda, stylové varhany Milana Potočka, sólová kytara Zdeňka „Charlieho“ Blažka i řízná dechová sekce daly zaznít jak klasickým „dvanáctkám“, tak i nesmrtelným opusům Otise Reddinga, Roberta Forda či Vana Morrisona.
Osvícený dramaturg a bratislavský gróf jazzového vokálu Lipa se v Poličce představil ve vrcholné formě. Doprovodné trio hrálo jako o život, hostující saxofonista Michal žáček byl zpěvákovi rovnocenným partnerem a jeho nástroj s Lipovým skatem pohotově rozprávěl.
Jak šťastné bylo Poličku jazz 1999 uzavřít černým showmanem a zarputilým sólistou Little Willie Littlefieldem! Nestor boogie woogie, rodák z Houstonu, dal vnímavým a žíznivým posluchačům napít přímo od pramene. Tylův dům připomínal „dupárnu“ v Chicagu třicátých let, chvíli měli odvázaní diváci pocit, že se parkety proměnily v říční písek Mississippi, a když si někdo odskočil ven zakouřit, byl překvapen, že je v Poličce a ne v New Orleans. S grácií baviče poté co si odložil sako a kravatu, roztančil sál a v rytmu boogie spustil několik nesmrtelných exponátů jazzové historie – Down by The Riverside, Kansas City, Summertime či pochod svatých When The Saints Co Marching In. Rozparáděné publikum vstávalo ze židlí a odměnilo legendu bouřlivým potleskem, který málem Tylovu domu odnesl střechu.
Jazzofilové z rodiště Bohuslava Martinů mohou být spokojeni: mají svého Petera Lipu a Poličští mu velmi dobře rozumějí.
   
(autor: Petr Mareček, MF DNES 26.4.1999)

 

webhosting Coma s.r.o | jste náš návštěvník