Festival Polička Jazz

20. ročník festivalu Polička Jazz

< zpět

Jubilejní 20. ročník festivalu Polička Jazz

Když v roce 1997 Město Polička uspořádalo první ročník jazzového festivalu, jen málokdo si troufl odhadnout, jak se tomuto odvážnému hudebnímu počinu bude vést po dvou desetiletích. S odstupem času je bezesporu zřejmé, že festival nejen úspěšně žije, ale že se stal respektovanou hudební událostí přesahující běžné kulturní dění našeho regionu.

Myšlenka připravit festival vznikla v roce 1996 v partnerském švýcarském Meilenu, kde byli členové poličské delegace pozváni na probíhající jazzový festival. V jeho atmosféře vznikl nápad uspořádat podobnou akci v Poličce. Napomohlo tomu i setkání s účinkujícím Petrem Lipou, který slíbil pomoc a stal se dramaturgem prvních deseti ročníků.

Festival za dobu jeho existence navštívila celá plejáda hudebních osobností a jen těžko byste hledali jméno, které na české jazzové scéně něco znamená a v Poličce by chybělo. Festival je od počátku koncipován jako mezinárodní, a tak posluchači měli mnoho příležitostí k setkání s předními  hudebníky nejen z Evropy, ale i z jiných částí světa.

Původní schéma dvou za sebou následujících koncertních večerů bylo v druhé dekádě rozšířeno o řadu doprovodných akcí, jakými jsou výstavy, filmy, divadelní představení či pořady pro školy. Během festivalových koncertů se Tylův dům promění ve velkou hudební kavárnu, ve které si návštěvníci mohou k dobré muzice dát i sklenku něčeho dobrého. Nejednou se stalo, že svižná hudba zvedla posluchače a v sále se tančilo. Festival se tedy stal příležitostí nejen k setkání s kvalitní hudbou, ale i k setkávání s přáteli.

Pohled do programové nabídky jubilejního ročníku napovídá, že ani letos nezůstane festival svým příznivcům nic dlužen. Hlavní hudební program proběhne v Tylově domě v pátek a sobotu 22. a 23. dubna. Víkendovou sérii koncertů zahájí legendární orchestr Gustava Broma, pokračující nyní v úspěšné tradici jako Big Band Českého rozhlasu, v sobotu pak festival uzavře jazzová legenda Peter Lipa se svou kapelou.

I letošní ročník doprovodí další akce: film (Amy), hudebně taneční představení (VerTeDance & Zrní) a výstava předních světových hudebních fotografů (World Jazz Photo 2015). Podzimní ozvěnou festivalu a opravdovou hudební lahůdkou pak bude říjnový koncert Budy Rich Big Bandu, ve kterém spolu s žijícími členy legendární americké kapely vystoupí členové jazzové sekce Českého národního symfonického orchestru.

Do dalších ročníků přejme organizátorům hodně chuti do práce, posluchačům radost z dobré muziky a muzikantům, aby se jim v Poličce dobře hrálo.
 

Jaroslav Mareš 

webhosting Coma s.r.o | jste náš návštěvník