Festival Polička Jazz

13. ročník festivalu Polička Jazz

< zpět

Festival Polička Jazz přede dveřmi
aneb
Šest důvodů proč se vydat za jazzem

1. Jazz je zábava
Jazz sice patří mezi menšinové hudební žánry, neprávem je však často považován za hudbu nesrozumitelnou a posluchačsky nepřívětivou. Velké spektrum hudebních stylů, které se vejdou do škatulky jazz, zahrnuje především hudbu přinášející posluchačům radost a zábavu. K jazzu patří i jedinečná atmosféra jazzových koncertů a většina návštěvníků festivalu přiznává, že živý jazz jim přinesl úplně jiný zážitek než poslech nahrávky v rozhlase.

2. Polička Jazz je pojem mezi hudebníky i odborníky
Festival je největší akcí svého druhu v Pardubickém kraji a patří mezi jeho nejvýznamnější hudební festivaly. Nahrávky pořízené Českým rozhlasem na poličském festivalu jsou slyšet v jeho hudebních pořadech, pozornost festivalu věnují regionální i celostátní zpravodajská média. Z loňské nahrávky koncertu Jany Koubkové vzniklo CD (Jazzfest’08 live Polička), které bude pro návštěvníky k dispozici.

3. Festival navštěvují hudební osobnosti
Festival si po celou dobu udržuje vysokou úroveň a v minulosti ho navštívilo mnoho osobností, které jsou v hudebním světě opravdovým pojmem. A nebyli to jen naši a evropští umělci, ale i osobnosti z kolébky jazzu, z Ameriky. A co je důležité, mnoho z nich se nejednou nechalo slyšet, že se do Poličky rádi vracejí! Kompletní přehled interpretů v celé historii festivalu je k dispozici na stránkách věnovaných jazzovému životu v Poličce (www.jazz.policka.org).

4. Tylův dům je velkou jazzovou kavárnou
Festivalové koncerty si návštěvníci užívají při stolové úpravě sálu, Tylův dům se promění v jazzovou kavárnu, ve které si můžeme při poslechu dobré hudby užívat sklenku dobrého vína, piva či šálek kávy. Nejednou jsme zažili, že svižná hudba zvedla posluchače od stolů a v sále se tančilo. Festival je nejen příležitostí slyšet dobrou hudbu, ale i příležitostí k setkávání s přáteli.

5. Každý si najde svůj oblíbený žánr
Jazzoví skladatelé a interpreti často propojují ve svých skladbách různé hudební styly a škatulka jazz je jen velmi těžko definovatelná. A tak někdy na jazzovém koncertě s překvapením slyšíme hudbu s prvky world music, rocku, klasické i populární hudby. Podobné střídání „žánrů“ slibuje i letošní seznam interpretů. V pátek se těšíme na populární Yvone Sanchez, (nominovanou na dvě ceny Akademie populární hudby za rok 2008), alternativní minisymfonický orchestr wrgha POWU, dynamickou hudbu baskytaristy světové extratřídy P. J.Ryby a jeho kapely. Nevšední zážitek slibuje sobotní vystoupení hudebníků Jazz Efterratt s členy Českého národního symfonického orchestru, koncert charismatické americké zpěvačky Elizabeth Lohninger , česko-holandského uskupení Konstantina Ruchadzeho i populárních Yellow Sisters.

6. Festival není jen hudba
K festivalu patří i doprovodné akce, koncertní atmosféru i letos doplní výstava fotografií v přísálí. Uvidíme kolekci černobílých fotografií jazzových osobností předního českého fotografa Jiřího Hankeho, hosta festivalu. Letošní novinkou je divadlo, ve čtvrtek uvidíme v Divadelním klubu jazzový příběh One Hand Jack.

J. Mareš


 

webhosting Coma s.r.o | jste náš návštěvník